2009. július 29., szerda

Kritika

Ezt a bejegyzest mar regota tervezgetem, hogy egy kicsit kepbe keruljetek Indoneziaval. Minap facebookra irtam egy megjegyzest, miszerint: 'Elkepeszto, hogy itt minden szar.' Ezt nem muszaj szo szerint erteni, de jobb ha ugy ertitek. Persze nem arra vonatkozik, hogy nem erezzuk jol magunkat, csak annyit jelent, hogy a dolgok 95%-a nem, vagy nem jol mukodik. Gondolok itt arra, hogy: a csap folyik; kb 180' a holtjateka; nincs eleg nyomas; a lefolyo nem folyik le; a wc-t nem lehet lehuzni es folyik is; az ajton rossz a zar, a retesz szorul; az ajto alja rohad, a tv szemcses, az akaszto felig le van szakadva; az agy nyikorog; a szekrenynek nem lehet becsukni az ajtajat; az ablakokat nem lehet becsukni; a billentyuzet ragad es beragad; a net lassu; a gep gyenge es virusos; az uditoket nem lehet kinyitni; a csomagolasok feltorhetetlenek, a kv nincs megszurve; a csapbol tilos inni; gyumolcsot nem nagyon lehet enni, mert csapvizzel van megmosva; az angkotok ragadnak; es egyebkent minden ragad, minden koszos, es minden el van torve, repedve, szakadva, tepve, malva, rohadva, koszolodva.

Arra felhivnam a figyelmet meg az elejen, hogy a szallas nem azert ilyen, mert rossz szallodaban vagyunk. Egy jo szallo 2. legjobb szobajaban vagyunk. Itt minden szallas ilyen, vagy rosszabb. Ahova a tobbiek vannak elszallasolva, ott patkany volt a lakasban. Es ahol eddig jartunk (4-5 szallo), mindenhol ez volt.

Az egesz orszag olyan, mintha 40 eve gyonyoruen megepitettek volna, es azota semmihez nem nyultak volna, es semmit sem szabadott volna megjavitani (es ez nem a szegenyseg miatt van, sok az olyan dolog, amit csak meg kene csinalni). Kicsit a balatoni szockom feelingre emlekeztet, csak persze minden nagyon diszes es stilusos. Az embereket nem zavarja a kosz, elegge igenytelenek. Valoszinusitem, ez amiatt is lehet, hogy az ablakok felig nyitottak, azaz ket osszenemero uveglapbol allnak. Ezert is annyi a bogar es a gyik (!) a belso terekben. Az utcak azert is koszosak, mert nagy a szegenyseg, es sokan ott elnek. Estenkent sok helyen egyszeruen elegetik a szemetet. Ez nemileg ijeszto volt, mikor elso este megerkeztem. Sokat gondolkozom/unk az itteni embereken. Sajnos azt kell mondanom, hogy nagyon ostobak es itt nem a tanulatlansagra gondolok. A tarsadalomnak csak egy kis toredeke engedheti meg maganak, hogy tovabbtanuljon, vagy hogy egyaltalan tanuljon. De az egyetemistak is megdobbentoek gyakran {Mikor egy 1200m-es turan megkerdeztem az egyik minket kisero egyetemistat, hogy hol tartunk, a valasz az volt, hogy a negyedenel. Mire megkerdeztem, hogy szerinte csak 300m-t tettunk meg idaig, nem tudott mit kezdeni a komplex szamtanfeladattal. Ertetlenul nezett rank, es kerdezte, hogy miert pont 300at? {Persze az ilyen helyzetekben Zsuzsi nem hagyja, hogy eljek a lehetoseggel, mindig megmenti oket :)}. Nemi lustasagot es nemtorodomseget is felfedezni velek, sokszor latok taxiban alvo sofort, alvo utcai arusokat, de ezt lehet a melegre is fogni. En is elegge faradekony vagyok. Egyebkent az olaszokra emlekeztetnek sokszor, de meg sokkal rosszabbak. Pontatlanok, az ebedrendelesnel meg nem fordult elo, hogy ne felejtettek volna el valamit. De 100bol 100szor!!! A netcafeban nem ment az eger, szoltam a rendszergazdanak, hogy nem mukodik, odajott a srac, megnezte, nyugtazta magaban, es visszault a helyere :). A buszvezeto ha ismerost lat az utcan megall es dumcsiznak kicsit. Persze tankolni is az utasokkal jar :D! Hat ilyenek. Tulajdonkappen par het alatt meg lehet szokni, csak az elejen furcsa.

A mentalitasuk viszont irigylesre melto! Eddig a 2 het ittletem alatt nem lattam merges embert. A kozlekedesben oriasi a kaosz, de nem huzzak fel magukat. Egyes emberbol olyan nyugalom arad, hogy automatikusan 60-ra lemegy a pulzusom a kozelukben. Az egyik turavezetonk beszelt kicsit nekunk a vallasrol, es hogy ez milyen hatassal van az emberek mindennapi eletere. Nagyon komoly hatassal volt ram. Sok mindent atertekeltem. Az emberek 80%-a muszlim. Ez a vallas rengeteg korlat koze szoritja az embereket. Eleg arra gondolni, hogy napi 5-szor kell imadkozniuk, akarmi tortenik. Meghatarozza az etkezesuket, a gondolkodasaikat, a szokasaikat, oltozkodesuket, barataikat, igazabol szerintem mindent. Nagyon erdekes. Ha egyszeruen es lenyegretoroen akarnam megfogalmazni a legkulonosebbet, azt mondanam: nincs bennuk duh. Sokat tudnank mindannyian tanulni toluk!

8 megjegyzés:

  1. Sziasztok! Először is gratu a bloghoz, nekem tetszik. Mi is egy magyar pár vagyunk Indonéziában, Jakartában. Ha Jakartában jártok, összefuthatunk. Dobjatok egy mailt nyugodtan: agnestompa@yahoo.co.uk.
    üdv, Ági

    VálaszTörlés
  2. Ádikám kiráááály! Nagyon zsír bejegyzés, tök jó volt olvasni. Írjá még, ne lazsájjj!!!!!
    Az utolsó mondat meg egyszerűen könnyeket gyűjtött a szemem sarkába! :D

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Élvezem a szöveget meg a fotókat is. Légyszi menjetek el egy piacra és fotózzatok. Kiváncsi vagyok milyen zöldségeket esznek.
    Pusz

    VálaszTörlés
  4. S kultúrák sokszínűsége adja a világ dinamikáját és ellentmondásos vonzását…

    Konklúzió: a szellemi hátterük szinten tartása elvonja az időt és az energiát bizonyos - számunkra fontos – napi teendőktől… Így ők már most építik és szépítik a haláluk utáni életük terét, ami majd mindörökké fog tartani… a mostani tárgyi, tömör és átmeneti fohász után…

    Elgondolkoztató
    :D és kifogásnak sem utolsó…

    Rengetegszer puszilunk Titeket
    a blog meg szuper

    PS: Ostoba egy naon goromba szó… Nevezzük inkább őket különböző -nek.

    VálaszTörlés
  5. Dori, talan igazad van, es talan ok csinaljak jol. Valoban irigylesre melto a nyugodtsaguk, es az, hogy itt a stressz szinte ismeretlen. De a hanyagsagnak es a nemtorodomsegnek itt nem csak az a kovetkezmenye, hogy kicsit koszosabb minden, hanem az is, hogy szinte nincs nap, hogy ne latnank patkanyt - azaz csoda, hogy nincsenek folyamatosan jarvanyok, hogy nincsenek jardak - tehat eletveszelyes az utcan jarni, hogy alig van kozvilagitas - ezert ejszaka meginkabb veszelyes az utcan jarni, hogy a szocialis halo ismeretlen fogalom - azaz a nagy tomegek sorsa nem fugg mastol, mint a Szerencsetol, Sorstol, Istentol.
    Talan igy van ez jol, de amikor 5 fos csaladot (3 ovodaskoruval!) latsz agyazni egy sarkon 3-4 meterre egy elgazolt patkany tetemetol, akkor europaikent egy pillanatig nem gondolkodsz azon, hogy melyik eletformat vagy tarsadalmat valasztanad.

    VálaszTörlés
  6. Sziamia,

    én igazság szerint csak a „Drobni lányok” féle segítő és óvó magatartást követve - mint egyetlen vérbeli öröknőjük – próbáltam heccelődni, csipkelődni Ádival…

    ;-)

    Nem pedig megkérdőjelezni, amit nem lehet, főleg nem egy európai mentalitással, ami mindenek felett áll…

    Érezzétek Jól Magatokat Balin!!

    Cuppp
    <3

    VálaszTörlés
  7. Dori, ahogy visszaolvastam a megjegyzesem, eleg kemenynek tunik, pedig nem ez volt a szandekom, nem kritikanak szantam, ugyhogy remelem, nincs belole felreertes! :) Komolyan gondoltam, hogy nagyon igazad van (meg akkor is, ha viccnek szantad :) ) az eletformat illetoen! Europaban egy csomo mindenre nem marad idonk, ami tenyleg szamit. Miota itt vagyunk, egyre tobbet gondolkodom, hogy vajon van-e atmenet a ket vilagnezet kozott, vagy csak utopia egy nyugati fejlettsegu, de keleti eszmeisegu tarsadalom. De amig csak ez vagy csak az van, addig en inkabb hazavagyom :)

    Az pedig zsuzsis hianyossag, hogy a viccek nem mindig esnek le. Dolgozom rajta! :)

    VálaszTörlés