2009. július 24., péntek

Egy kis szakma

A csodalatos egyetemre nem csak nezelodni jarunk be, hanem "kutatni" is. Igyekszunk kevesse komolyan venni a dolgot, de szerencsere egeszen erdekes temakat kaptunk, ugyhogy eldolgozgatunk. A lanyok tobbsege gyogynovenyes kiserleteket csinal, tobbnyire HPLC-s mereseket vegeznek. Ennek a fo erdekessege az, hogy az itteni gyogynovenyek szamunkra szinte teljesen ismeretlenek. Carla a gyogykemes labort valasztotta, ok uj modszert keresnek a melanin tejbol valo kimutatasara, Vlada pedig egy gyogynovenyes vernyomascsokkento hatasait vizsgalja patkanyokon.

En gyakorlatilag a szakdolgozatomat folytatom: A patikai kerdoiv (arrol, hogy mit tudnak az antibiotikumot kapok az antibiotikumrol) legfontosabb kerdeseit leforditottuk indonezre, es kitoltettuk a helyiekkel egy kozeli patikaban. 7 nap alatt 135 kerdoiv jott ossze, vagyis ketszer annyi, mint otthon 2 honap alatt. Meg mindig nem hiszem el! :) Bar itt az antibiotikumot ugy irjak az orvosok, ahogy nalunk a C vitamint javasoljak... Most kezdem feldolgozni az adatokat, nagyon kivancsi vagyok a vegeredmenyre!

Az OTC-s officina es a magas kolleginak :)



A receptes officina egy resze



A receptes officina masik resze. Nagyon 'vicces', hogy itt darabra lehet venni a gyogyszereket!



A labor - szerencsere nem igazan hasznaljak, mert itt nem nagyon magiznak!

2 megjegyzés:

  1. Az ilyen antibiotikum felírási szokások mellett érdekes adat lehet, hogy arrafelé mennyire gyakoriak a rezisztens baktériumok.

    Egyébként én még mindig nyögök és most kezdem az ötödik antibiotikum szedését, de erről majd nálam.

    VálaszTörlés
  2. :( Jobbulast!

    Sajnos ilyen adatokhoz itt lehetetlen hozzajutni, de Kinarol tudom, hogy az elvonalhoz tartozik, es gyanus, hogy itt is hasonloak a viszonyok! Mi ezerrel "vedekezunk" Europaban, de ha ez itt igy marad, akkor szinte teljesen feleslegesen!

    VálaszTörlés