2009. július 29., szerda

Bandung

Vasarnap Balira utazunk, ugyhogy megragadom az egyik utolso alkalmat, hogy megmutassam, mit lattunk mi (vagy lattam en?) Bandungbol.

Eloszor is a hazat, amit mar nem kell bemutatnom :)


Ugye emlekeztek, milyen szep!? :)


Kivulrol mar azert jobb a helyzet - ha csak a hazat nezed, ...


... mert ezt latod a haz elott nappal, ...


ezt ejszaka, ...


ezt pedig akkor, ha a kapubol messzebbre tekintesz.


A varosnak ez a resze egy atlagos keruletnek mondhato. Ez azt jelenti, hogy vannak az atlagos utcak, mint ez, a rosszak - probaljatok meg elkepzelni -, es a nagyon igenyesek, de ezek minden rendszer nelkul, ossze-vissza valtogatjak egymast. Sot ket porta kozott is oriasi lehet a kulonbseg. Sokszor latni villanak beillo hazat a legrosszabb kornyek kozepen, bar az sem ritka, hogy egy utcan belul ejszaka sorompoval zarjak le azt az utcareszt, ami valamivel igenyesebb, azaz tehetosebbek lakjak. A mar emlegetett oriasi szegenyseg miatt sokan elnek az utcan, ami meg is latszik: Rengeteg a szemet, sok a lepusztult utszakasz. Jarda szinte egyaltalan nincs sehol - ahol van, ott is godrokkel tarkitott, vagy etelarusok foglaljak el -, de itt eszebe sem jut az embereknek, hogy setaljanak: veszelyes, szmogos, kenyelmetlen es kellemetlen. Nekunk mar kezd nagyon hianyozni egy nagy seta!


Ugye milyen felhasznalobarat? :)


Egy atlagos utcaszel - csatornaval.


Rengeteg a csatorna az utszeleken, ami a teli eso elvezetesere szolgal. Ilyenkor nyaron is csordogal bennuk nemi viz, amit igyekszunk nem eszrevenni, mert altalaban gyomorforgato latvany. Joreszt azert, mert az utcai arusok ide dobaljak az etelmaradekot. Eljen a kozegeszsegugy! :)


Utcai arusok sora - egy jellemzo utcakep


Csatornan parkolo arus - kozel a "szemetes"


Ezek az etkezdek amugy meglehetosen nepszeruek, mert nagyon olcsoak - akar 50Ft-bol jollakhat a kispenzu polgar. Van is egy ket elfogadhato hely, de a tobbseget jobb messzire elkerulni, mi nem is reszkiroztunk meg semmi ilyesmit!


Lehet kapni gyumolcsot ...


es minden mast.


De az osszkep messze nem ennyire rossz. Egyreszt azert, mert hozza lehet szokni, masreszt viszont megtanultuk eszrevenni azt, amit erdemes eszrevenni:


Ez peldaul az elobbi utcakep messzebbrol - latjatok, milyen szep zold!?


Vannak szep utcak, ...


szep portak, ...


es szep hotelek.


Mivel az utcan tenyleg kenyelmetlen lenni, az emberek plazakban toltik a szabadidejuket. Azt hiszem, Bandungban lehet a legnagyobb az egy fore juto plazak szama! :) Jellemzo az utca - plaza ellentetre, hogy a elso heten folyamatosan ezekbe hordtak minket a helyiek. Nem ertettuk, hogy miert, ra is untunk hamar. Aztan eltelt egy honap, es azon kapjuk magunkat, hogy az utcakat megismerve mar mi is egyre tobbet plazazunk :)


A helyi Tesco


Itt meg a fiukat is ra lehet venni :)


A lanyokat pedig egyaltaaln nem kell felteni! :)


Rengeteg az olcso holmi, viszont nincs az a kinai piac, ahol annyi gagyit lehet kapni, mint itt!


Vannak szakosodott plazak: Bandung Electronic Center :)


Itt komolyan veszik azt, hogy 'biztonsagi or'

Ha viszont vesszuk a faradtsagot egy kis keresgelesre es utazasra, egeszen elkepeszto dolgokat lathatunk!


Naplemente az egyik kedvenc ettermunk teraszan - Bandung-view


Ugyanez sotetedes utan


Osszessegeben en jobban szeretem, hogy Budapest tiszta, hogy lehet beszelgetve setalni az utcan, es hogy ott vagytok Ti is! De el kell ismernunk, hogy ezekben a napokban meg van egy nagy elonye Bandungnak Budapesttel szemben:


:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése